Politikk

Publisert på torsdag 27. mars, 2014

0

Ødelegger for engasjementet

Leserinnlegg i Bergens tidene, 27.03.2014

Det må være mulig for frivillige å skape aktivitetstilbud for barn og unge selv om det ikke er fotball.

Det virker ikke som det er mulig å være engasjert ungdom med mindre man spiller fotball. BLACK er en ungdomsklubb for ungdom med interesse for rollespill og kostymer, og er for mange den eneste møteplassen i Bergen for å møte likesinnede. I tillegg arrangerer de KuroiCon, en festival for brett, kort, rolle- og dataspill for ungdom i en alder mellom 11 og 26 år. Over 100 deltakere har samlet seg de siste årene i februar for å dyrke hobbyene sine. I år ligger prosjektet på is i påvente av varme sinn.

Regncon er et lignende arrangement. Høstferien er planlagt for de 300 som deltar. Til tross for et brennende frivillig engasjement, er det å skaffe seg en møteplass en gang i året en kamp. Som deres paraplyorganisasjon er det vi som sier ifra når samfunnet er urettferdig. I dag gjør vi det med dette innlegget.

Lite hjelp fra skolene

Hjelpen fra fylkeskommunen var mager i BLACK sitt tilfelle. Ungdommene som stilte opp på fylkeshuset fikk et kart med de videregående skolene i Hordaland. Det gjorde de, i tillegg til å spørre andre steder som barne- og ungdomsskoler. Et eksempel på svarene er Olsvikåsen videregående skole som nekter at KuroiCon er en festival for barn og ungdom. En annen skole måtte ha en ansatt på skolen til en timelønn på 500 kroner. På en tredje skole forklarte en ansatt at man kunne alltids søke, men forvente blankt avslag. Flere skoler svarer ikke.

Det bør være mulig for frivillige krefter å skape aktivitetstilbud for barn og unge. Slik er det ikke i dagens Bergen. Det kan poengteres at Bergen ikke er alene i behandlingen sin av lignende barne- og ungdomsforeninger som BLACK og Regncon. I Oslo ble en forening trakassert på telefon fra en av bydelsmedarbeiderne.

Idretten går foran

Det er ingen hemmelighet at idretten får mye særbehandling. De går som regel foran alle andre, ikke bare BLACK, Regncon og de andre foreningene våre i Bergen, men også ungdomspartiene og andre frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner. Skoler forteller at de skulle ønske de kunne la ungdom bruke byggene, men må si nei på grunn av retningslinjer, brannforskrifter og «you name it».

Når man skal ha arrangement utenom den ukentlige møtekvelden på biblioteket, er det plutselig umulig å skape gratistilbud til engasjert ungdom, med mindre man er heldig. I Bergen bystyrets langsiktige styringsverktøy for utbygging, ombygging og rehabilitering av skoleanlegg, Skolebruksplanen 2011- 2024, står det at man ønsker skoler som er åpne for nærmiljøene sine og at sambruk av lokaler skal vektlegges i bygging av nye skoler. Det burde ikke gjelde kun nye skoler. Kommunen og fylkeskommunen har store lokaler en kan nytte av som arenaer for den drivkraften ungdomsengasjementet er.

Les saken på BT.no.Stengt for kommentarer.

Til toppen av siden ↑