Pegasus

Publisert på tirsdag 9. april, 2013

0

NM i Miniatyrspill

19.-20. januar samlet 150 deltakere og flere hundre tilskuere seg på Hasle i Oslo der det skulle kjempes om ære og berømmelse i tidenes første NM i Miniatyrspill. Over to lange dager ble det avholdt turneringer i Warhammer Fantasy Battle, Warmachine & Hordes og Warhammer 40K.

Tekst : Simon Ingebrigtsen. Foto: Trude Kraft.

Miniatyrspill

– Det var utrolig kult at så mange valgte å komme på turneringen. Med 150 deltakere overgikk det våre villeste forventninger, og det var deltakere fra hele Nord-Europa, blant annet var det to polakker på pallplass. Med anslagsvis 250 besøkende gir det et samlet oppmøte på 400, ikke dårlig for en debut, sier Håvard Havin Kongsrud primus motor for arrangementet. – Det var også stort at Jon Bing satte av tid til å hjelpe oss med premieutdelingen. Det betyr mye for miljøet at foregangsmenn som ham stiller opp. Det var ting å se og gjøre for noen og enhver denne helga. I tillegg til selve turneringa var det både frispilling, stands og demoer, som var til glede både for turneringsdeltakerne mellom spillene og for gjestene. – Vi valgte en ordning med gratis inngang for besøkende, og tror det gjorde at mange valgte å stikke innom og vil bidra til bedre rekruttering på lang sikt. NISS presenterte sitt skoleprosjekt som gikk ut på å kle- og sminke opp karakterer fra spilluniversene, Epix Haven er en nystartet terrengprodusent fra Vestlandet som presenterte sitt Miniatyrspill- og Rollespill- GM-stæsj og Outland hadde stand og viste fram en del nye spill på markedet. I tillegg hadde IPMS (International Plastic Modellers’ Society) stand og demonstrerte avanserte maleteknikker. Helga ble rundet av med kåring av vinnere som fikk premier fra Outland og Privateer Press. Blir det NM til neste år også? – Planleggingen er i gang…

Besøk av Jon Bing

Jon Bing, norsk SFs grand old man, kastet glans over premieutdelingen søndag ettermiddag, og stilte opp til et kjapt intervju med Pegasus. Har du drevet med miniatyrspill selv? – Nei, men da jeg var ung lagde vi våre egne modeller uten forbilder slik som de vi har i dag. Vi lagde landskaper og modeller som et utløp for fantasi, nesten som et rollespill. Hva tror du det er som gjør at miniatyrspill fenger så mange mennesker i alle aldre? – Det er fordi dette er spill med utgangspunkt i fantasien, spill som krever medvirkning og bidrar til sosiale felleskap. Hva synes du om at flere og flere fantastiske interesser arrangerer mesterskap og andre nasjonale møter? – Veldig positivt, jeg ser egentlig på disse stedene som et møte mellom utforskning og lek.

Lyst til å spille?
OMSK er samlingsstedet for miniatyrspillere i Osloregionen som arrangerer turneringer og har spillsamlinger hver tirsdag (www.omsk.no). Det er også miniatyrspillklubber rundt om i landet, blant andre:

Kristiansand: Spillklubben Sørlandet
Bergen: Titan miniatyrspillklubb
Trondheim: Wartrond
Tromsø: Imladris
Indre Troms: Team Anarchy
Mjøsområdet: Ghal Maraz
Drammen: Drammen Spillforening
Romerike: Skedsmokorset Spillforening

Miniatyrspill:

Miniatyrspill, også kalt figurspill, er krigsspill med miniatyrfigurer som spiller på et bord med terreng på. Det regnes som en type simuleringsspill der taktiske ferdigheter er sentralt.

Sjangeren har sin opprinnelse som militært læringsverktøy fra slutten av 1700-tallet, mest kjent fra den prøyssiske forsvarsstabens kriegsspiel. Hobbyens kommersielle gjennombrudd regnes fra utgivelsen av H.G. Wells’ Little Wars i 1913. Fra 1960- og -70 tallet ble sci-fi- og fantasy-settinger introdusert.

Hobbyen består av maling av figurer og bygging av terreng i tillegg til selve spillingen.

 Stengt for kommentarer.

Til toppen av siden ↑