Politikk

Publisert på onsdag 7. oktober, 2015

0

Statsbudsjettet 2016: Ikke god nok på kultur

Hyperion er skuffet over momsøkningen på kultur, og regjeringens manglende vilje til å prioritere kultur i statsbudsjettet.

Regjeringen øker momsen på blant annet kultur, og eksempelvis kinobilletter blir dyrere fra 2016. Samtidig er det lite som tyder på at regjeringen prioritererer vekst i kulturtilbud.

– Det er selvsagt vanskelig å prioritere alt, men tilgjengeliggjøring av varierte kulturuttrykk er en svært viktig oppgave, mener Felix Vaager, leder i Hyperion.

Hyperion har lenge ønsket seg en større satsing på kultur, og da spesielt for å øke tilgangen på alternative kulturformer.

– Den kulturpolitikken som føres i norge i dag er sterkt diskriminerende. Du har enkelte kulturformer som til stadighet blir prioritert over andre, mener Vaager.

I tillegg til motstand mot momsøkningen, ønsker Hyperion å styrke støtten til biblioteker, kulturproduksjon, og likestillingsarbeid i kultursektoren.

– Moderne biblioteker må være mer enn bare en samling med bøker. Det må også være en møteplass for kulturinteresserte mennesker – uavhengig av hvilken kulturform de er interesserte i, sier Vaager.

Han ser for seg biblioteker som blant annet driver med utlån av dataspill i mye større grad enn i dag, og helst gjennom en digital utlånsplattform.

– Dette vil gjøre flere kulturuttrykk tilgjengelig for flere mennesker, og det er bra både for enkeltmennesker og for samfunnet.

Vaager og Hyperion håper nå at regjeringen, sammen med støttepartiene KrF og Venstre, vil bruke andre tiltak for å styrke kulturen.

– Vi merker oss at heller ikke dette budsjettet kutter grasrotandelen, som i dag fungerer mot sin hensikt og gagner de store, synlige organisasjonene på bekostning av mindre organisasjoner, avslutter Vaager.

Tags: , , , ,Stengt for kommentarer.

Til toppen av siden ↑