Cosplay

Cosplay I Norge

[kåss’ple jj]

[kosupurei]

Cosplay står for “costume play” og er den nye kule aktiviteten i nerdeverden. Cosplay er, i korte ord, en type performance-kunst, der utøvere ifører seg kostymer og tilbehør for å representere en spesifikk karakter eller ide.  Du har kanskje hørt om laiv, rollespill der man bytter ut terningene og brettene med kostymer, plastikk-økser, og latexører. Cosplay ligner litt, men fokuserer mer på representasjonen av karakteren, og ikke så mye på “karakter-utvikling” eller å nødvendigvis skulle leve seg inn i settingen rundt.

Ordet “cosplay” ble første gang brukt av den japanske reporteren Nobuyuki Takashi, når han deltok på Worldcon i 1984. Han brukte ordet for å beskrive hvor imponert han var over deltagerne på Worldcon, og hvor mye de la i å representere sin valgte karakter best mulig.

I starten av Norsk cosplay vokste miljøet frem i takt med interessen for japansk kultur (den såkalte otaku-kulturen).

Miljøet i Norge startet som en asiatisk importvare, har etterhvert også fått egne ben å stå på og vi har oppnådd et mye mer mangfoldig fokus, der fokus på Japan ikke lenger er like sentralt, men også spill, tegneserier og film hylles. Engasjerte sjeler som kler seg ut som både karakterer fra Dragon Age, Bioshock, Star Wars, Marvel-seriene og Game of Thrones har etterhvert blitt et mer og mer vanlig syn på conventions rundt om i Norge.

Så om du har en favorittfigur fra tegneserier, filmer, spill eller bøker, kanskje du og burde prøve denne kåssplejj saken?

BLACK driver med laiv og cosplay i Bergen, Arcon har en cosplay-konkurranse som en del av sitt program. Er dere en cosplay-forening kan dere melde inn foreningen her.


Stengt for kommentarer.

Til toppen av siden ↑