Miniatyrspill er en form for krigsspill hvor man bruker miniatyrfigurer til å representere figurer som kjemper, og det hele spilles på ofte et bord med terreng og andre miniatyrobjekter. Det er på mange måter en form for bordspill, men det som  i hovedsak gjør at det skiller det fra bordspill er kreasjonsaspektet ved det hele.

Miniatyrfigurene og terrenget må i de fleste tilfeller monteres sammen og males. Dette er en av grunnene til at mange liker å holde på med hobbyen, nettopp for å kunne lage dioramaer, bygge terreng, skulpturere og eller male figurer. For mange er dette meditativt, og gir en pause i hverdagen.

For andre er det selve  spill- og strategidelen som er mest interessant. Miniatyrspill regnes som en type simuleringsspill der taktiske ferdigheter står sentralt. Fra et historieperspektiv har miniatyrspill sin opprinnelse som militært læringsverktøy fra slutten av 1700-tallet. 

I selve spillet blandes det inn tilfeldighet gjennom bruk av elementer som terninger, kort og gjetting av avstand. Miniatyrspill skiller seg fra mer tradisjonell brettspill (med fastlagte ruter og bevegelsesmønstre), ved at man fritt kan bestemme hvordan troppene skal bevege seg.

Finn en forening nær deg